viimeisimmät muutokset

20.8.2019

Sademäärissä virheitä elokuussa. Vähäisen sateen vuoksi puiden siemenet ja roskat tukkivat sadamittaria. Mittari puhdistettu 20.8.2019

Sivun tietoja ei saa käyttää ihmishenkien tai omaisuuden suojeluun.

sääasema

Historia

Ensimmäisen sääasemani hankin vuoden 2006 alussa. Ostin tuolloin La Crosse Technologyn WS-3600 sääaseman Paratronic Oy:stä. Sääohjelmana toimivat tuolloin aseman mukana tullut Heavy Weather sekä Weather Display ja WUHU. La Crossen asema toimi erinomaisesti kunnes siitä meni sademittari rikki keväällä 2009. Tuolloin päätin hankkia astetta järeämmän sääaseman. Vertailtuani Davisin ja Peet Brosin asemia päädyin hankimaan Davisin valmistaman langattoman Vantage Pro2 Plus with FARS mallin ja siihen USB data loggerin Nordic Weathershopista. Davisin kanssa olen käyttänyt sääohjelmana Davisin omaa WeatherLinkiä ja Weather Displaytä.

Sääasema


konsoli

konsoli/vastaanotin
iss

iss ja tuulimittariTämän hetkinen sääasemana on Davis Vantage Pro2, jossa on säteilysuojan tuuletin (FARS) ts. jatkuvasti pyörivä tuuletin ulkolämpötila-anturille. Säteilysuojan tuuletin ja integroitu anturisto (ISS) saavat virtansa aurinkopaneleista, joilla ladataan myös tuulettimen ja ISS:n akut pilvisiä ilmoja varten. Asemassa on tuuli-,(sisä/ulko)lämpö-, sade-, ilmanpaine- sekä (sisä/ulko)kosteusmittari. Myöhemmin on vielä tarkoitus hankkia UV-säteilyn sekä auringon säteilytehon anturit. Sääasema (ISS) kerää säätiedot 2,5 sekunnin välein ja lähettää ne langattomasti konsoliin, josta ne luetaan 5 minuutin välein tietokoneelle ja lähetetään edelleen internetiin.

Sääohjelmina käytän Weatherlinkiä ja Weather Displaytä, jotka tuottaa näiden sivujen kaikki säätiedot ja lähettävät myös säätietoja muillekin sääsivuille esim. WeatherUndergrond.comiin. USB data loggerista ei voi kaksi sääohjelmaa lukevat tietoa samaan aikaan. Niinpä olen joutunut asentamaan Daviksen oman ohjelman, joka emuloi USB -portin sarjaportiksi. Lisäksi tarvitaan ohjelma joka jakaa sarjaportin. Tähän käytän VSPE -ohjelmaa, jolla pystyy jakamaan yhden sarjaportin kahdelle eri ohjelmalle. WeatherLinkillä on taipumusta jumiutua päivittäin, joten olen asentanut RoboTask-ohjelman, jonka avulla valvon WeatherLinkin tilaa. RoboTask tappaa jumiutuneen prosessin ja käynnistää sen uudelleen. Samalla saan sähköpostiin ilmoituksen tapahtuneesta. RoboTaskin asennuksen jälkeen säätietojen päivitys onkin toiminut kuin junan vessa. Kiitos tästä vinkistä Nauvon sääasemalle! RoboTask hoitaa myös ajastetusti säätietojen varmistuksen muistitikulle. Edellä mainitut ohjelmat pyörivät sääkoneena toimivassa noin 10-vuotta vanhassa tietokoneessa, jossa käyttöjärjestelmänä on Windows Vista.

Asennus

Sääaseman tuulimittari on asennettu talon länsipäädyssä olevaan televisioantennin mastoon noin 8 metrin korkeudelle. Talon pohjoispuolella on puita, jotka häiritsevät jonkin verran tuuliarvoja. Samaiseen mastoon on asennettu sääaseman ISS-yksikkö, noin 5 metrin korkeudelle maasta ja reilun metrin etäisyydelle talon seinästä. Korkeasta sijainnista johtuen, sääaseman mittaamat lämpötilat hellepäivinä ja halla öinä ovat noin asteen korkeampia kuin talon pohjoispuolella olevan vanhan La Crossen ilmoittamat lukemat. Asennus on kuitenkin, jossain määrin kompromissi. ISS:ssä on kiinni mm. lämpötila-anturi ja aurinkopaneeli. Aurinkopaneeli täytyy laittaa auringonpaisteeseen, jotta asema saa virtaa. Toisaalta lämpötila-anturin olisi hyvä olla varjossa. Katto myös "varjostaa" sademittaria, jos sen asentaa nykyistä kohtaa alemmas. ISS on tarkoitus jossakin vaiheessa asentaa alemmas ja kauemmas talon seinästä.

25.2.2011 sääasemaan asennettiin auringon säteilytehon ja UV-säteilyn anturit. Samalla ISS asennettiin "viralliseen" mittauskorkeuteen (2 m) ja kauemmaksi seinästä, joten nyt mitattujen lämpötilojen pitäisi olla "oikeita".